Náš šéfkuchár Peter Bracho sa akurát vrátil z ostrova Brač, z Chorvátska. A neprišiel naprázdno. Doniesol so sebou 3 zlaté, 1 striebornú medailu a vo veľkom finále skončil DRUHÝ! Je to obrovský úspech. Preto sme sa ho rozhodli trošku vyspovedať.

Dobrý deň Peter, ako sa máte?

Ja výborne a čo vy? 😊

Skvelo. Tak Peter, povedzte nám, čo to bola za súťaž?

Bola to súťaz Biser Mora, toto bol 13. ročník. Je to taký veľký medzinárodný kulinársky festival. Zúčastnilo sa ho 19 krajín. Boli tam Francúzi, Taliani, Poľsko, Srbsko, Chorváti, Japonci, India a iný. Odhadovaný počet kuchárov, čo nám komisári hovorili bolo okolo 150-200 kuchárov. Súťažilo sa od 21.  do 24.3. Slováci doniesli domov 22 medailí, ja som dostal 3 zlaté – z jahňaťa, ryby a kuraciny a jednu striebornú som dostal za dezert.

A čo ste vlastne varili?

Ako kura, to bolo malinké kukuričné kuriatko plnené foie grass, stehno bolo plnené hľuzovkou, k tomu bola zemiaková pena a sufflé z prepeličieho vajíčka. V kategórii jahňa som mal jahniatko pečené v grile Big Green Egg s pyré z pečenej tekvice, sou vide žĺtok. V kategórii ryba som mal pečeného morského vlka v ceste spolu s humrom, k tomu bola kôprová holandská omáčka a kalerábová pralinka. A ako dezert som mal klasiku, keďže milujem čokoládu. Tak to bol čokoládový mousse striekaný, ako to mám rád. K tomu bola zmrzlina z Matcha čaju, ďakujem Miško Konrád. Takže asi tak.

Výborne. A ako ste spomínali, tak ste dostali 3 zlaté a jednu striebornú. Tak nám povedzte, na čo ste boli najviac hrdý.

Najviac hrdý? Hrdý som bol na to, že som tam vôbec išiel vzorne reprezentovať Slovensko a myslím, že sa nám to aj podarilo, vďaka aj mojím dobrým kolegom. Zrejme tie naj jedlá boli tie, ktoré som varil, keď som postúpil do finále medzi päťku najlepších kuchárov. Varili sme z black boxu. Dostali debničku surovín, ktoré sme nepoznali a za 90 minút sme museli uvariť tri porcie jednotlivých jedál. Takže som musel spraviť tri porcie z predjedla, tri porcie z hlavného jedla – to som si zvolil morského vlka, ktorého som konfitoval. To museli byť tiež tri porcie a dezert. A to sme si všetci vytiahli mascarpone. K tomu som spravil jahodové carpaccio s čokoládovou zmrzlinou z tekutého dusíka a tak.

A v tomto finále ste skočili ako?

Tam som bohužial pokazil trošku predjedlo. Som to podcenil, tam som skončil druhý. Nie je to jednotka síce, ale je to druhé miesto, no nevadí. Pre mňa to bol brutálny zážitok, lebo som bol prvý krát na takejto veľkej medzinárodnej súťaži. Ale postúpil som do veľkého finále, ktoré sa bude konať na Makarskej vo Februári 2019.

Wau. Veď to je obrovský úspech. Veľmi Vám všetci gratulujeme 😊 A samozrejme Vám budeme držať palce o rok. No a ešte nám povedzte, čo Vás čaká niečo teraz v najbližšej budúcnosti?

V budúcnosti ma čaká ….zajtra ráno teleráno na Markíze . Tak určite všetci zajtra sledujte. Niečo dobre navaríme. Také veľkonočné a jarné. Bude tam medvedí cesnačik, jahniatko a bude tam také čokoládové vajíčko plnené domácim likérom, ktoré sa mi dnes snáď podarí urobiť 😊 A následne bude veľká noc, potom veľká firemná akcia, kedy bude zavretý celý hotel, lebo budú mať zabíjačku. Ten ďalší pondelok odchádzam do Belgicka variť, idem na prezentáciu jednej firmy. V Belgicku ostávam, lebo tam idem variť pre našich Silvestrovských hostí, ktorí ma vyhrali ako prvú cenu v Silvestrovskej tombole. Tak snáď im navarím nejaký dobrý zážitok 😊 A aby som nezabudol. V máji máme súboj 2 kuchárov – Pomáhať nám chutí V.. Krásna akcia, kde podporujeme Svetielko nádeje z Banskej Bystrice. Budem variť s pánom Heskom. Všetkým to vrelo odporúčam, príďte. Myslím, že to bude celkom parádne šialenstvo.

No super Peter. Ďakujem za rozhovor. Gratulujeme Vám ešte raz a vidíme sa nabudúce.

Ďakujem aj ja. Dovi.

Takže ak ste pozorne čítali. Zajtra ráno 28.3. varí Peter v Teleráne na Markíze, tak určite sledujte.

  1. 5.2018 sa koná 5. ročník Pomáhať nám chutí. Je to súboj šéfkuchárov, v ktorom sa pomáha. Tento rok sa Petrovi postaví Kuchár Roka 2017, šefkuchár Lukáš Hesko. (viac informácii čoskoro)

A aby sme nezabudli. Celá JAR 2018 je na Liptovskom dvore v znamení dobrého jedla. Nazvali sme ju Gurmánska Jar na Liptovskom dvore. Všetci milovníci dobrého jedla, toto sú naše Gurmánske akcie:

Šťastné (2) hodinky – od Pondelka do Piatku v čase od 13:00 – 15:00 si pochutnajte na našich jedlách za zvýhodnené cenu. Na každé hlavné jedlo od nás máte zľavu 15%. A k tomu od chlapcov z kuchyne dostanete malý pozdrav.

Gurmánsky víkend – pre všetkých gurmánov ideálne strávená dovolenka. Počas víkendu ochutnáte produkty miestnych farmárov ako syry, klobásky, slaninku, víno. Ale hlavne pre Vás Peter Bracho pripraví 7-chodovú zážitkovú večeru s názvom „TOP 7 Petra Bracha“

Firemná Gurmánska Jar – pre všetky firmy parádna akcia, zmerať si sily so svojimi kolegami pri šporhelte (sporáku) s vareškou v ruke. Počas varenia sa niečomu priučíte, niečo dobré si uvaríte aj s naším šéfkuchárom, výborne sa najete a hlavne sa skvelo zabavíte.

Takže nazdravie priatelia a dobrú chuť. Chudnutie do plaviek si nechajte na budúci rok 😉 (alebo za každé kilečko sa odmeňte návštevou našej reštaurácie)