Recept od šéfkuchára: Údený marínovaný pstruh s domácim chlebom

Recept od šéfkuchára: Údený marinovaný pstruh s domácim chlebom, petržlenovou majonézou a bielou cibuľou

Dať si rybu, nemá chybu. Znel pred pár rokmi jeden reklamný šot. A to, že tá rybka na tanieri by sa nám mala objavovať aspoň raz do týždňa a nie iba na Vianoce, kedy slávnostne do seba dostaneme podkovičku kapra, určite všetci vieme. Kvalitné rybie mäsko dodá nášmu telu vitamín A a D, niektoré minerálne látky a bielkoviny s vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín. Dokonca ľudia s vyšším cholesterolom v krvi by sa rybám nemali vyhýbať, lebo obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6 mastné kyseliny), ktoré redukujú ten strašidelný cholesterol.

Aby sme Vás trošku namotivovali si dať túto zdravú dobrotku, náš šéfkuchár pre Vás pripravil recept s rybou. Určite poznáte našu filozofiu, že my sme zástancami lokálnych surovín. Vyberáme si suroviny, ktoré nájdeme najbližšie pri nás a ktoré sú logicky najčerstvejšie a pre náš organizmus a aj planétu najlepšie. Tak ak rybu, tak jednoznačne pstruha, ktorý si veselo pláva v našich liptovských riekach:) Ak zrovna pri Vás nepláva žiadny pstruh, myslím, že aj takým kupovaným v obchode nič nepokazíte.

marinovany pstruh recept

Údený marinovaný pstruh s domácim chlebom, petržlenovou majonézou a cibuľou

Takže na lokálneho pstruha podľa nášho šéfkuchára Petra Bracha budete potrebovať:

Pstruh- 2 ks, cukor – 150g, soľ – 150g, kôpor – 50g, olej – 2 dcl, vajcia – 2ks, petržlenová vňať -100g, biela cibuľa – 2 ks, ocot – 0,05dcl, kvasnice -1/2ks , hladká múka – 400g, maslo – 100g, mlieko – 0,3 dcl, tymián – 10g

Postup:

Pstruhov si očistíme a vyfiletujeme. 100g cukru a 100g soli zmiešame dokopy. Na čistý filet nasekáme kôpor a filety zasypeme zmesou soli a cukru. Necháme odležať v chlade 4 hodiny. Po uplynutí času filety umyjeme a zaúdime na kôre. (Na 15 min namočíme do vody kôru alebo piliny. V grile rozpálime uhlie, nasypeme na to namočené piliny a zakryjeme alobalom, do ktorého spravíme dierky. Nad to položíme rošt so pstruhmi a gril privrieme. Udíme cca 1/2 hodinu).

Popri tom si urobíme domáci chlieb. Kvasnice zmiešame s mliekom a počkáme, kým sa nám z kvasníc začne tvoriť kvások. Pridáme po 1 pl cukru a 1 pl soli, múku, nasekaný tymián, 1 vajce, poriadne vymiešame a necháme cesto vykysnúť. Po vykysnutí rozdelíme na 3 bochníky a pečieme pri teplote 185°C 35 minút. Petržlenovú vňať zmiešame s olejom, rozmixujeme a precedíme cez sitko. Petržlenový olej pomaly zašlahávame do 1 vajcia a tak vznikne domáca petržlenová majonéza. Cibuľu si rozdelíme na lupienky. 1dcl vody privedieme do varu, pridáme 50g cukru, ocot a vložíme cibuľu. Necháme vychladnúť a môžeme používať. Na tanier si položíme domáci chlebík s domácou majonézou, navrch položíme marinovaného pstruha a dozdobíme cibuľkou. WAW, je to pochúťka. K tomuto jedlu sa hodí pohár dobre vychladeného bieleho vína.

Verím, že Vás tento recept navnadil a už sa neviete dočkať kedy si budete pochutnávať na tomto skvelom údenom pstruhovi podľa nášho šéfkuchára Petra Bracha. Držíme Vám palce nech sa Vám podarí minimálne taký dobrý ako nášmu Petrovi. Dobrú chuť 🙂

PS: Určite nám pošlite fotku Vášho výsledného produktu:) Budeme sa tešiť. A ak Vás zaujal Petrov recept a radi by ste ochutnali jedlá, ktoré Vám on navarí, prelistujte si nás jedálny lístok: https://liptovskydvor.sk/jedalnylistok

REZERVOVAŤ
Rezervujte si pobyt na Liptovskom dvore
REZERVOVAŤ
2018-08-31T13:11:31+00:00
WEBCAM