Je tu JESEŇ! Čas, keď zbierame plody našej práce, našu úrodu. Všade sa nám červenajú jabĺčka, voňajú hrušky a slivky. Na Liptove je teraz hlavná sezóna švábky – zemiakov, ale aj tekvíc a cvikle, tz. červenej repy. Náš šéfkuchár Miro Gemzický je zástancom čerstvosti a sezónnosti, preto pre Vás každý týžden vymýšla 4 nové jedlá, ktoré sú postavené práve na sezónnych surovinách. Týždeň dozadu si naši hostia mohli pochutiť na CVIKLOVÝCH HALUŠKÁCH s medovým kozím syrom a rukolovým šalátikom. Toto jedlo malo obrovský úspech, preto sa Miro rozhodol nazrieť do jeho hrncov a prezradiť Vám jeho recept. Je to naozaj jednoduché jedlo a výborné práve na toto obdobie 😉

Potrebujeme:

  • cvikla
  • hladká a polohrubá múka (pól na pól)
  • vajce
  • smotana 33%
  • kozí syr, mäkký
  • citrón
  • rukola
  • mleté vlašské orechy
  • med
  • soľ, korenie

Postup:

Najprv uvaríme cviklu do mäkka, ktorú následne očistíme a najemno nastrúhame. Pridáme múku, vajce, soľ, citrónovú štavu a mleté vlašské orechy a vypracujeme jemné hustejšie cesto. Z dreveného lopárika nožom ukrajujeme kúsky cesta a hádžeme ich do vriacej osolenej vody. Halušky sú uvarené vtedy, keď vyplávajú napovrch. Následne ich scedíme, ale nepremývame. V panvici zohrejeme smotanu a kozí syr, pridáme halušky a premiešame. Pár kúskov syra si necháme na dozdobenie. Dochutíme medom a zdobíme rukolou (ochutenou soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy).

Dobrú chuť 😉

PS: A napíšte nám ako sa Vám podarili a ako Vám chutil Liptovský dvor vo Vašej kuchyni 😉